3 de novembre de 2010
En el marc del Pla de Prevenció de Drogodependències 'Traca', coordinat pel Consell Comarcal del Garraf, diversos agents socials i representants dels ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella, han consensuat un protocol de mesures educatives com alternativa a la sanció administrativa a menors d’edat per consum i/o tinença de drogues en llocs públics
A partir d’aquesta setmana, Canyelles, Cubelles i Olivella aplicaran el Protocol de mesures educatives alternatives a la sanció administrativa a menors d’edat per consum i/o tinença de drogues en llocs públics. Aquest protocol preveu un procés educatiu de seguiment als joves i el seu entorn familiar, com alternativa a la sanció econòmica estipulada en 300,56€ mínim per aquests casos, segons la llei orgànica 1/92 de 21 de febrer. A través de les mesures educatives es vol abordar el consum de drogues no només des d’un punt de vista legal, sinó des d’una perspectiva de salut pública, facilitant una exploració del consum del menor i oferint-li un espai de suport i assessorament sobre els riscos associats al consum de drogues.
Segons el conveni que els tres municipis han signat amb els Mossos d’Esquadra, quan un menor, major de 14 i menor de 18 anys, sigui denunciat per consum i/o tinença de drogues en espais públics, els cossos de seguretat donaran a conèixer aquest protocol als menors i a les seves famílies. Si en el transcurs de dues setmanes, la família s’acull al programa de mesures educatives, la sanció administrativa quedarà suspesa temporalment. El menor i els seus pares hauran de participar en una sèrie d'activitats com a xerrades de prevenció i trobades de grup. Si el seguiment del procés per part del menor i la seva família és positiu, se’ls retirarà definitivament la sanció administrativa.
El Protocol de mesures alternatives a la sanció administrativa per tinença o consum de drogues s’emmarca dins el Pla Supramunicipal de Prevenció de Drogodependències 'Traca', que coordina el Consell Comarcal del Garraf als municipis de Canyelles, Cubelles i Olivella. En la seva elaboració, redacció i implementació ha participat el Servei Comarcal de Joventut, les regidories de joventut i els equips d’educació social dels tres municipis, agents dels Mossos d’Esquadra de Vilanova i la Geltrú i Sitges, agents de la Policia Local de Cubelles i vigilants municipals de Canyelles i Olivella.
Dins del 'Traca”, que compta amb el suport de la Secretaria de Joventut i la Diputació de Barcelona, s’han desenvolupat altres accions com la creació de la “Vela de Salut”, un estand un amb sucs i fruita com a alternatives al alcohol, que s’instal•la en espais d’oci nocturn i en esdeveniments de caire lúdic i esportiu, on es reparteix informació sobre els riscos de les drogues. També s’ha creat el servei d’assessorament telefònic i online “Pregunta-ho si vols” i s’han realitzat diversos tallers als tres municipis, per a fomentar una cultura d’oci no associada al consum de drogues. D’altra banda, s’ha disputat dues lligues intermunicipals futbol, amb partits itinerants entre els tres municipis.
Per aquest curs, s’han programat, als instituts i espais joves, xerrades sobre l’addicció a drogues com l’alcohol, el tabac i el cànnabis i sobre l’addicció a les pantalles: Internet, televisió, mòbil, etc. Per aquestes activitats, adreçades a menors de 15, 16 i 17 anys, s’ha elaborat un material educatiu que inclou adhesius que mostren alguns efectes derivats de les addiccions, un fullet informatiu que intenta reflexionar sobre la manera com les drogues afecten a l’organisme i un videoclip de 4 minuts, per animar la participació dels joves. Aquest material s’ha elaborat a partir del debat entre els diferents professionals: educadors que treballen directament amb joves des de diferents àmbits - carrer, centres de menors, família- i personal tècnic que participa en programes de prevenció de drogodependències.