4 d'abril de 2023
La sala sociocultural va acollir una xerrada teatralitzada que va anar a càrrec de la Núria Jané, arxivera municipal i del taller de dansa del Centre Violeta
Cubelles recupera la memòria dels fets de la revolta de les dones de 1767. El que inicialment es va pensar que era una llegenda ha acabat sent una realitat. A través de 27 testimonis s'ha pogut anar dibuixant el que va passar el 7 i 8 de gener de l'any 1767, a partir de la documentació consultada per l'arxivera municipal, Núria Jané, en una de les seves investigacions històriques.
Primerament, per desfer la revolta, el comissionat intenta mantenir converses amb la Rosa Gassó.
Durant la seva explicació, Jané va parlar d'un episodi curiós sobre la revolta, en el qual hi apareix un tal Francesc. La seva dona està a la revolta i ell decideix anar a buscar primer als regidors i després al comissionat. La seva dona embarassada està quatre dies a la presó i acaba perdent el seu fill. Així, s'ha sabut que la revolta va comportar almenys una víctima.
Els Mossos intenten requisar la bandera que portava la Úrsula, però l'amaguen a la masia de Sant Antoni. S'emporten set dones i un home a la presó (Úrsula Marquès, Maria Rovirosa, Mariagna Borrell, Rosalia Ferrer, Mariagna Llagostera, Maria Soler, Francesca Escala que no declara perquè l'alliberen als quatre dies i Josep Pedro).
I què passa després quan tenen les dones detingudes? Les autoritats entren a Cubelles a buscar als regidors. Arriben al Castell on hi viu el síndic procurador i localitzen a Josep Cona (nebot de la Rosa Gassó).
El testimoni de les sis dones
Durant l'acte hi va haver una segona part amb l'escenificació del testimoni de les sis dones que van estar empresonades a la presó de Vilanova per aquests fets:
D'aquesta manera, el públic assistent va poder conèixer qui van ser i què van fer aquestes sis dones. Uns detalls que s'han pogut recopilar gràcies a la investigació històrica realitzada per la historiadora i arxivera municipal, Núria Jané. A l'inici de l'acte el regidor de Memòria Històrica, Dani Pérez va adreçar unes paraules.
Tot seguit, va agafar la paraula l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll.
En el moment de fer la divisió del terme del Castell de Cubelles entre Cubelles i Vilanova, les cubellenques van revoltar-se contra l'autoritat judicial en defensa del seu territori. Sis d'aquestes dones van anar a parar a la presó i allà hi van romandre dos mesos. Qui eren? Quines eres les seves circumstàncies familiars i personals? En aquesta xerrada les podrem conèixer.
La regidoria de Memòria Històrica i l’arxiu municipal han volgut homenatjar aquestes dones dedicant un mural a aquests fets. Durant la setmana passada, l'artista urbà RocBlackBloc ha iniciat la seva pintada sobre la revolta de les dones de Cubelles de 1767 per la situació de la fita del terme. L’artista urbà RocBlackBlock va estudiar Disseny gràfic a l’Escola Elisava de Barcelona, i il·lustració a l’Escola d’Art Serra i Abella de l’Hospitalet. A la fi dels 90 va iniciar la seva carrera en la il·lustració i el tatuatge. En aquest entorn gràfic va començar a pintar graffiti (any 1999). Com a membre actiu dels moviments socials va convertir el grafit en el seu mitjà de comunicació col·lectiva, des de llavors ha mantingut el caràcter social de la seva obra i el seu compromís. Roc posa a disposició de la comunitat la seva creativitat i el seu llenguatge gràfic per convertir els murs en altaveus de la memòria compartida de veïns, col·lectius, comunitats i moviments socials. La seva obra resulta el punt de trobada entre l’art urbà i el compromís social. El graffiter escull els treballs en els que participa entre les centenars de propostes que li arriben. Fa mesos, la regidoria li va fer arribar aquesta proposta, amb el projecte publicat per la Núria Jané, i el va acceptar.