28 de novembre de 2024
Segons els estudis presentats per Endesa, l’enderroc d’uns 440 metres centrals dels 1.000 que ocupa ara el dic, deixarà dos espigons que permetran la creació d'una platja nova.
L’Estat i la Generalitat ja han pres una decisió definitiva sobre el futur de les últimes infraestructures que encara queden de l'antiga central Tèrmica. Les dues administracions han rebutjat les al·legacions de Cubelles i altres municipis afectats i han preferit l’actuació proposada per Endesa per davant de la retirada total progressiva que reclamaven Cubelles, Vilanova i Calafell.
Els estudis presentats per Endesa preveun que l’enderroc d’uns 440 metres centrals dels 1.000 que ocupa ara el dic, deixarà dos espigons paral·lels a la costa que permetran la creació d'una platja nova. Segons publica l’Agència Catalana de Notícies, Endesa assegura que la demolició parcial de la dàrsena és la més costosa per la companyia però “també és la millor pel territori perquè qualsevol altra implicava destrossar el litoral”.
Per la seva banda, Àlex Noheda, regidor de Medi Ambient de Cubelles, admet que no s’han aprovat les al·legacions que defensaven un retorn a la situació prèvia a l'arribada de la central, però que almenys ja tenen una decisió definitiva.
D’altra banda, el regidor Àlex Noheda també ha recordat que el projecte de la dessalinitzadora hauria de tenir en compte recuperar algunes de les infraestructures que en el seu dia feia servir la central.
Pel que fa a les obres, la previsió és que comencin aquesta primavera del 2025 i que tinguin una durada mínima de dos anys i mig.
Àlex Noheda, regidor de Medi Ambient.
D’aquesta manera es tancarà un procés que s’ha allargat més de tres anys per decidir quina era la solució definitiva a la zona de la dàrsena, on s'havia arribat a plantejar la construcció d’un port o d’una zona esportiva nàutica, uns projectes descartats per la Generalitat anys enrere, tal com ha recordat el regidor Àlex Noheda.