Entrevista al pregoner de la Festa Major Manolo Millán a Ràdio Cubelles

10 d'agost de 2021


Aquest divendres 13 d'agost, a partir de les 10h al programa 'Cubelles a les 10' recuperem la conversa mantinguda a principis del mes de juliol quan va rebre la proposta per part de l'Ajuntament

Entrevista a Manolo Millan, pregoner de la Festa Major de Cubelles

 

El programa Cubelles a les 10 de Ràdio Cubelles ha entrevistat a l'escriptor i caligramista, Manolo Millán, pregoner de la Festa Major de Cubelles 2021.

 

Si tot caminant pel carrer us creueu amb un senyor vestit d’explorador: bermudes, armilla amb moltes butxaques, barret de tela molt gastat, tot de tons caqui i marró, barba i melena blanca recollida en una cua, acompanyat, gairebé sempre, per una gossa negra que sembla que passi gana, però no és el cas, és en Manuel, Manolo per als amics. El Pregoner de la Festa Major d’aquest any.

 

Quan l'Ajuntament va contactar amb ell, ni de lluny s'imaginava el que li volien dir. Li va agafar per sorpresa. Evidentment, es va emocionar que pensessin amb ell i n'està molt agraït.

 

El pregoner de la Festa Major de Cubelles, Manolo Millán, va néixer a Barcelona el 1954. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres, especialitzant-se en Prehistòria i Història antiga, tot i que la seva faceta com a docent es va decantar per la llengua. Tenia 26 anys quan va conèixer la Marta, que dos anys després es convertiria en la seva dona. Ell practicava una de les seves tasques més estimades, l’arqueologia, i ella també era arqueòloga. I, vet aquí, que el destí els va ajuntar a les excavacions de la Cova de Sant Sadurní, a Begues.

 

Dins la seva faceta Indiana Jones, cal destacar la seva participació en el descobriment de les mines de Can Tintorer (Gava) i la seva etapa com a fundador i director del museu arqueològic d'aquesta població, quan tenia poc més de 20 anys. El 1982 quan es va casar en Manolo donava classes a la privada, feina que compaginava amb excavacions arqueològiques: Investigador del Museu arqueològic de Barcelona; necròpolis fenícia de Tiro al Líban; treball de camp a l'Iraq; publicacions sobre art del paleolític o utillatge lític, etc. 

 

Aconsellat pel seu germà, Manolo Millán, va decidr presentar-se a unes oposicions a l'ensenyament públic d'àmbit estatal de professor de secundària i va aconseguir treure una de les primeres notes, el que li va permetre poder triar destí; va triar l'Escola Industrial de Sabadell on ja treballava com a interí, arribant a ser Cap d'estudis. De fet, ja venia d'un periple per diversos centres privats. Després d'aterrar a l'Institut a l'Illa de Banyuls (El Prat de LLobregat) on va ser-hi 20 anys.

 

El 1994, la Marta aprova les oposicions i tota la família es trasllada a Cubelles on ja tenien casa des de feina anys i passaven les vacances, caps de setmana i Nadal; però ell continua treballant al Prat. El 2009 s'integra a la plantilla de l'institut Cubelles com a professor de Llengua on romandrà fins a la seva jubilació el 2018. A finals del 2015 però es produeix un lamentable punt d'inflexió a la seva vida en morir la Marta.

 

Tot i no dedicar-se a la Filosofia, el seu pas per l'Institut Cubelles va deixar una profunda petjada entre els seus alumnes. Actualment, Manolo Millán està jubilat. Es dedica a la seva altra gran passió; dibuixar cal·ligrames i escriure poesia (i d'altres). Tot just fa un mes va presentar als jardins de Can Travé el seu darrer poemari Kairós, escrit amb la Cesca Calaf. També forma part del col·lectiu d'artistes CREA Cubelles i fa llargues caminades amb la Bagheera, la seva gossa negra i amiga inseparable.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles