28 d'abril de 2017
Serà a partir de les 19h, des de la sala de ponent del Castell. Hi haurà una conferència sobre la llibertat de premsa i els mitjans locals a càrrec d’Albert Sàez. El X Micròfon d'Or és per a les germanes Margarita i Rosa Maria Bartroli pel programa "Avui és Diumenge (1987-2001) i el II premi Altaveu se l'endú Joan Soler pel programa "Agitat no Barrejat".
El Micròfon i l’Altaveu d’Or de Ràdio Cubelles lligats al Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. El 3 de maig es commemora aquest dia internacional i divendres Ràdio Cubelles lliurarà els seus reconeixements anuals a col·laboradors de l’emissora. En col·laboració amb el GEC Amics del Castell es farà una xerrada amb el periodista director adjunt de El Periòdico Albert Sàez.
Entrevista a les germanes Bartroli
Ràdio Cubelles lliurarà el divendres, 5 de maig el X Micròfon d'Or i II Altaveu, en el marc del Dia Mundial de la LLibertat de Premsa (3 de maig). Serà a partir de les 19h, des de la sala de ponent del Castell (en cas de pluja, es traslladaria al Centre Social).
Enguany, el X Micròfon d'Or és per a les germanes Margarita i Rosa Maria Bartroli pel programa "Avui és Diumenge (1987-2001)". Segons recull el llibre "Ràdio Cubelles. 25 anys de l'emissora municipal degana del Garraf" de Núria Fonoll i Carbonell, el programa va tenir una audiència excepcional, fidel, i una participació molt destacada per part dels oients. L'espai es va iniciar l'any 1987 (ara fa 30 anys) per part de les germanes Margarida i Rosa Maria Bartroli. Amb el temps va anar alternant els presentadors, fins al punt que van ser moltes les persones que, d'una manera o altra, van fer possible la continuació del programa al llarg de 14 anys. La fórmula inicial de l’espai eren dues hores d’entreteniment: una en què tenia lloc el concurs i una altra que combinava notícies curioses de la setmana i música. Però allò que va esdevenir un gran esquer d’audiència va ser el concurs. S’oferien premis atractius, com les postres de la pastisseria Vilamajó o dues entrades per anar a veure una pel·lícula al Cinema Mediterrani.
En un principi, segons recorda la Rosa Maria Bartroli al llibre dels 25 anys de Ràdio Cubelles, “el concurs el fèiem amb un gran atles, que portàvem de casa i amb algun altre llibre, d’on trèiem les preguntes. La veritat és que tot era molt improvisat, però quedava molt bé”. Durant un cert temps, els caps de setmana, la mateixa Rosa Maria es va encarregar de buscar publicitat per a l’emissora: “Els botiguers de Cubelles sempre van col·laborar molt amb l’emissora en forma de premis ben diversos”. L’acceptació de l’Avui és diumenge va ser tal, que el concurs es va convertir durant diversos anys en un dels programes més populars de tota la graella radiofònica. La Rosa Maria recorda, en aquest llibre de Núria Fonoll i Carbonell, que molts diumenges “abans d’arribar a l’emissora els telèfons ja sonaven, cosa que el tècnic, l’Àlex Valverde, no podia suportar. En la primera època del programa també vam tenir la col·laboració de la doctora Maria Teresa Joval, que tenia molt d’èxit, i la gent li trucava molt”. La gent, i ens estem referint a una època en què la gran majoria no disposava de telèfon mòbil, trucava des d’indrets i situacions ben diverses. Molts d’ells, si no eren a casa, utilitzaven el recurs de la cabina telefònica, avui en dia quasi en desús.
Pel que fa al II premi Altaveu, enguany se l'endú Joan Soler pel programa "Agitat no Barrejat". Aquest any es compleix el 10è aniversari del programa de cine de Ràdio Cubelles, que des de el primer moment ha dirigit el col·laborador i crític de cinema, Joan Soler. Inicialment va néixer com un espai setmanal de 30 minuts, que s’anomenava Cubelles 8 i mig, en homenatge a la famosa pel·lícula de Federico Felini, dins el magazine Cubelles a les 10, Més tard es va allargar a 55 minuts i es va desenganxar del magazine per convertir-se en un programa independent. El següent pas va ser l’exportació del programa fora del municipi, quan Canal Blau es va interessa per aquesta producció local, que al emetre-la per les dues emissores va canviar el nom per Garraf 8 i mig. Més tard l’interès per aquesta producció de Ràdio Cubelles va traspassar les fronteres comarcals i una desena d’emissores de la Xarxa de ràdios locals, de diverses comarques, ens van demanar emetre’l. Lògicament, el nom que feia al·lusió al Garraf es va haver de canviar per un de més genèric, batejant-lo amb el nom de: "Agitat no barrejat", fent al·lusió a la famosa frase que utilitza l’agent 007 quant demana un Martini. També en aquesta ocasió es ret homenatge a una figura emblemàtica de l’univers cinematogràfic.
El programa "Agitat no barrejat" s’emet els divendres a les 19h; i es repeteix els diumenges a les 12h. Consta de diverses seccions. Comença comentant les pre estrenes per la premsa que ha vist Soler durant la setmana. Tot seguit es fa un repàs, si hi ha, dels aniversaris i defuncions durant els últim dies de personatges vinculats al cinema, en alguns casos amb arxius sonors d’aquests personatges. Els festivals, premis cinematogràfics, notícies i el ranking de taquilla de la darrera setmana és el següent bloc del programa. Segueix un repàs a les pel·lícules que s’estrenen el mateix divendres.També es recomanen un parell de films que estan a punt de desaparèixer de la cartellera i que val la pena veure. I es fa un avanç de les estrenes de la propera setmana, tot, amb tràilers d’algunes d’elles. A la segona part del programa s’ofereix una selecció de cançons d’una banda sonora i, entre cançó i cançó, es comenten les novetats de la setmana en DVD, bandes sonores, llibres de temàtica cinematogràfica i es fa un repàs a les pel·lícules de la televisió del cap de setmana.
Una conferència sobre la llibertat de premsa i els mitjans locals d’Albert Sàez, organitzada conjuntament amb el GEC Amics del Castell, donarà obertura a la gala de lliurament d'aquesta premis, que es podrà escoltar en directe per Ràdio Cubelles (107.5FM).
Albert Sàez i Casas (Barcelona, 1965) és el director adjunt d’El Periódico de Catalunya, doctor en periodisme per la Universitat Ramon Llull, professor i vicedegà de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat a Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i El Observador. Ha estat director adjunt del diari Avui des del 1998 fins al 2006, quan va passar a formar part de l'equip editorial d'El Periódico de Catalunya. També ha col·laborat a les tertúlies de Ràdio Barcelona-Cadena SER, El matí de Catalunya Ràdio i Els matins. Va guanyar el premi Joan Maragall 2000 i ha publicat diversos llibres. El 2014 va obtenir el premi Joan Fuster d'assaig per l'obra El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici. Ha estat també secretari de Mitjans de Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Generalitat de Catalunya i president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El 2015 l'ajuntament de Sitges li atorgà el Premi Ploma d'Or.