26 de setembre de 2022
Un terç dels municipis catalans, entre els quals Cubelles, tenen risc d'inundació alt o molt alt, i un 15% de les zones urbanitzades tenen risc d'inundació.
La directora de Protecció Civil de la Generalitat del Departament d’Interior, Mercè Salvat, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Sarai Sarroca, han comparegut en roda de premsa aquest dijous per explicar com s’encara la campanya de pluges de tardor i la importància de tenir ben presents els consells d’autoprotecció en l’entorn dels fenòmens locals severs i sobtats de pluges molt intenses.
Han destacat que un terç dels municipis catalans, entre els quals Cubelles, tenen risc d'inundació alt o molt alt, i un 15% de les zones urbanitzades tenen risc d'inundació. I segons les conclusions del Servei Meteorològic de Catalunya, les comarques amb més risc de patir inundacions sobtades de tardor són totes les del litoral i gran part del prelitoral a causa de la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat.
Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, ha explicat d’on treuen aquestes conclusions.
La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, diu que no sempre es pot avisar amb prou temps als municipis.
Mercè Salvat, directora general de Protecció Civil, alerta que les inundacions són el fenomen natural que més conseqüències ha tingut sobre les persones els últims anys a Catalunya.
Per millorar tant la previsió com els avisos a la ciutadania, el Meteocat preveu substituir els seus quatre radars dels anys 90 els propers tres anys, per tal d'afinar més la previsió, poder fer-la abans de les 2 hores actuals i, fins i tot, precisar si la precipitació porta calamarsa, llamps, neu o pedra. A més, tindran menys interferències de wifi, antenes o molins de vent.