22 d'agost de 2014
La intensitat podria ser de 20 litres per metre quadrat en mitja hora i els xàfecs aniran acompanyats de tempesta. La Generalitat manté actiu el Pla Inuncat.
La intensitat podria ser de 20 litres per metre quadrat en mitja hora i els xàfecs aniran acompanyats de tempesta. La Generalitat manté actiu el Pla Inuncat.
La pluja d’aquesta matinada ja ha estat molt intensa a Cubelles i ha deixat 34 litres per metre quadrat en només una hora. Així i tot, on ha descarregat més la tempesta ha estat a Cunit on han caigut 62 litres en una hora. De fet, els veïns del Baix Penedès ha rebut amb força els xàfecs de la matinada perquè el 75% de les trucades del telèfon d’emergències 112 s’han fet des d’aquesta comarca, la majoria des de Calafell i Cunit, on els bombers han hagut d’actuar per la caiguda de dos murs. L’aiguat també ha arrossegat vehicles i ha causat petites inundacions en aquests municipis.
Durant aquest matí també ha anat plovent considerablement a l’Alt Penedès que majoritàriament alimenta la conca del Foix. Això farà que baixi pel riu tota l’aigua que no té cabuda al pantà.
Ara fem un repàs dels avisos que ha donat Protecció Civil de la Generalitat davant la previsió de pluges intenses.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya ha reiterat la informació als coordinadors de les colònies i campaments amb infants i joves de la previsió i ha demanat que extremin la precaució en les activitats a prop de rieres aquesta tarda i que segueixin els protocols de seguretat que tenen disponibles si és necessari.
Protecció Civil de la Generalitat demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir. Allunyeu-vos de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat.
En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja.
Si encara no ha començat a descarregar a la zona on us trobeu, o bé si ja ha passat una forta tempesta, és important que reviseu i netegeu els embornals, desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.
El Servei Català de Trànsit recorda que la pluja augmenta el risc d’accident i cal extremar les precaucions a la carretera. Entre d’altres, s'ha de tenir en compte les següents recomanacions:
Augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada.
Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l'aiguaplaning.
En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
Comprovar durant la marxa si els frens responen. D’aquesta manera, al mateix temps, s’eixuga la humitat que puguin i tenir i es recupera la seva eficàcia.
En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.