23 de juliol de 2021
L'activitat, que anirà a càrrec d'ARC Gestió Cultural, es realitzarà tots els caps de setmana del 24 de juliol al 29 agost
Una de les propostes culturals d'aquest estiu són les visites guiades al Castell de Cubelles que es porten a terme tots els caps de setmana, del 24 de juliol al 29 d'agost. Serà en horari de matí, de les 11.00 h. a les 14.00 h. Cada hora en punt s'iniciarà una visita.
Les visites es realitzaran sempre en les mesures de protecció establerta per al PROCICAT. És obligatori l'ús de la mascareta durant tot el recorregut de la visita, i cal respectar les indicacions del personal en tot moment. Per a més informació cal contactar al telèfon 93 895 25 00.
En preu de les visites varia segons les edats o els diferents descomptes estipulats. Els menors fins a 16 anys podran participar de l'activitat gratuïtrament. Els joves de més de 16 anys i adults en general hauran de pagar 4 euros. A banda, estan a disposició diferents descomptes. L'activitat està bonificada a cost zero per als centres educatius i el professorat en general. Mentre que els aturats, les famílies nombroses o monoparentals hauran de pagar dos euros.
Història del Castell
El castell de Cubelles és una fortificació mil·lenària edificada sobre una antiga vil·la romana que es caracteritza per ser un dels principals senyals d’identitat del poble. Avui en dia, es troba en procés de restauració tot i que una part de les seves instal·lacions, fonamentalment la planta baixa i el primer pis –coneguda com a planta noble- ja es poden visitar i acullen diverses activitats i esdeveniments al llarg de l’any.
El primer document que en fa referència data del 16 d’agost de 1041, en el testament de Gombau de Besora, senyor del terme de Cubelles. Durant força temps, però, els reis catalans anirien comprant i venent-se el castell en funció de si tenien diners o no per pagar les seves guerres. Tot plegat provocava una gran desesperació entre els habitants de la vila, que veien com el seu vassallatge variava en funció dels interessos de monarques i senyors feudals.
Conforme passaven els segles la fortificació va anar experimentat diverses reformes fins que el 1674, el reconegut arquitecte fra Josep de la Concepció li acabaria conferint la seva imatge actual convertint-la en un palauet de planta rectangular i tres pisos. El castell, amb tot, conservaria un dels seus elements més característics i peculiars: la torre semicilíndrica que s’amaga a la part posterior del cos principal. La remodelació va quedar coronada amb un gran escut heràldic de la família Llupià, esculpit al capdamunt de la porta d’entrada.
A banda de gaudir d’una gran riquesa arquitectònica, una de les darreres reformes va servir per reivindicar diversos grafits, alguns de dimensions considerables, que tenen un elevat valor històric i artístic. Els historiadors situen l’origen d’aquests dibuixos, alguns dels més importants ubicats a la planta noble del castell, al segle XVIII. L’any 1949, l’edifici fou declarat Bé d’Interès Cultural i el 1988 fou adquirit per l’Ajuntament, que el 1993 signà un conveni amb la Diputació de Barcelona per tal que aquesta institució es fes càrrec de la seva restauració. Habitat per masovers fins al 1976, actualment acull l’Oficina de Turisme i l’Exposició Permanent d’en Charlie Rivel.
Text: Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell