15 de juny de 2022
L'Ajuntament contracta un sistema d’abalisament permanent tot l'any que delimitarà l’espai litoral de la desembocadura del riu Foix per protegir la zona de nidificació de la presència humana
Aquest dimecres 15 de juny s'engega oficialment la temporada de bany a les platges de Cubelles. La regidoria de Medi Ambient ho té gairebé tot a punt. Així, a banda dels serveis de salvament, que per segon any realitzarà Servitur Salvament SL que va rebre una valoració molt positiva per les persones usuàries l’estiu passat, enguany s’ha avançat la instal·lació de la major part de les dutxes, passarel·les i lavabos al llarg dels prop de quatre quilòmetres de platja del municipi. El regidor de Medi Ambient i Espai Públic, Josep Maria Hugué, en declaracions als mitjans de comunicació.
Per tal d'evitar algun incendi per l'ús de la pirotècnia la nit de la revetlla, els punts d’ombra de les plataformes accessibles s’instal·laran després de Sant Joan, ha explicat el regidor de Medi Ambient Josep Maria Hugué. El que sí que es mirarà és que el servei de les cadires amfíbies entri en funcionament aquest cap de setmana, ha afegit el regidor, qui també ha parlat d'algunes de les novetats pel que fa a l'accessibilitat a les platges.
Hugué espera que el servei funcioni sense incidències i gaudint de l'estiu i de les platges.
Salvament marítim
El servei de salvament i socorrisme entra en funcionament de forma diària fins al 15 de setembre, de dilluns a divendres de 10.00 a 18.00 h., i dissabtes i festius de 9.30 a 19.00 h. i hi haurà punts de vigilància a totes les platges, amb diferents tipus d’elements.
A la platja Llarga, a més del mòdul de socorrisme, el servei es prestarà amb una cadira i un mòdul avançat de vigilància. A la platja de la Mota de Sant Pere estarà instal·lat el segon mòdul de socorrisme i salvament, i la vigilància es portarà a terme des d’un Víctor (cadira de fusta amb rampa) a la zona sud de la platja, un punt avançat de vigilància i una nova torre de socorrisme a la zona nord. Els dos Víctors restants estaran ubicats a les platges de Les Gavines i Les Salines.
El personal de l’empresa també s’encarregarà de la gestió del servei del bany assistit amb cadira amfíbia per persones amb mobilitat reduïda, que es prestarà a la platja Llarga i a la de la Mota de Sant Pere a poder ser a partir d’aquest proper cap de setmana. El que no es posarà fins passat Sant Joan són les àrees d’ombra de fusta, per evitar accident amb l’ús de la pirotècnia de la nit més curta de l’any.
Dutxes i rentapeus
En total hi haurà dutxes distribuïdes entre platja Llarga (6), la Mota de Sant Pere (8), Les Salines (2) i Les Gavines (1). Totes elles ja estan en funcionament, amb l’excepció d’una que per problemes tècnics no s’ha pogut posar en marxa. El que enguany s’ampliarà són els rentapeus independents de les dutxes, ja que és un dels serveis més demandats per les persones usuàries.
Pel que fa als lavabos, a la platja Llarga n’hi ha dos, a la Mota tres i a Les Gavines un altre.
Abalisament de les platges
Per la seva banda, la Junta de Govern ha adjudicat a l’empresa Serveis i Obres Marítimes Rodà SL la instal·lació d’un sistema d’abalisament permanent tot l'any que delimiti l’espai litoral de la desembocadura del riu Foix i el diferenciï de les zones reservades al bany i als usos d’oci i recreatius dels espais naturals en què nidifiquen espècies protegides, com el corriol camanegre i les aus i la vegetació de l'espai natural.
Amb aquest abalisament a l’interior de l’aigua, que es mantindrà tot l’any, s’afegeix al ja existent a la zona terrestre per minimitzar els accessos no permesos i compatibilitzar l’activitat humana amb les dinàmiques naturals i de la fauna salvatge. Aquesta mesura té l’objectiu de millorar les poblacions d’espècies protegides com el mateix corriol camanegre que ha vist disminuït el seu hàbitat natural per múltiples factors. Entre ells la utilització del seu hàbitat per altres usos humans, i en especial l’alteració dels espais de tranquil·litat que fan possible la seva evolució favorable i reproductiva com espècie.
Aquesta acció també es complementa amb la col·laboració amb GEPEC, per a la protecció i seguiment de l’espècie en el seu hàbitat a Cubelles.