5 d'agost de 2022
Apareixen noves restes d'un enterrament ritual d'una ovella o cabra amb una característica única no identificada fins ara, un "aixovar" on hi havia tres denes procedents d'Eivissa
La cooperativa Arqueovitis ha descobert noves troballes al jaciment de la Mota de Sant Pere. Durant al mes de Juny s'ha realitzat la tercera excavació arqueològica que afectava la fase 2, encarregada per la Regidoria de Patrimoni local de l'Ajuntament, per un import de 18.000€. La regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Cubelles, Alexandra Corvillo, ha parlat dels nous treballs realitzats, que són una continuïtat de les altres dues excavacions realitzades al jaciment.
L'objectiu d'aquesta nova actuació al jaciment ha estat el d'indagar en la seqüència de l'habitat cronològica que tenia aquesta ciutat portuària de la Mota de Sant Pere. "Per això, es va decidir excavar dos dels recintes que hi ha darrera de la muralla defensiva la qual fa només, de cara vista, dos metres d'alçada, sent una de les millors muralles conservades a tota Catalunya", segons ha explicat l'arqueòleg d'Arqueovitis, Dani López.
Descoberta de dos recintes, un forn de pa i una llar de foc al costat de la muralla
L'equip de la darrera campanya arqueològica de la fase 2 del jaciment ha descobert dos nous recintes, un forn de pa i una llar de foc. En aquest sector, sota un dels paviments d'un dels dos recintes adossat a la muralla s'ha descobert també les restes d'un enterrament ritual d'una ovella o cabra. Aquest sacrifici ritual presenta una característica única, mai identificada, amb un aixovar, una mena d'ofrena, on hi havia tres denes de pasta de vidre, segurament procedents de la illa d'Eivissa.
Pel que fa al forn de pa comunitari, aquest té les mateixes característiques que el que es va descobrir a la Ciutadella ibèrica de Calafell. "Està ubicat fora de la casa i correspondria a les darreres èpoques de l'assentament. Els seus habitants encenien el foc i feien brases perquè cada família fes el seu pa", ha dit Dani López.
En el segon edifici, en el que s'ha trobat la llar de foc, també s'han descobert restes d'àmfores i de vaixella diària, datades del segle IV aC, ha apuntat l'arqueòleg.
"A mida que s'ha anat excavant cap a sota, s'ha trobat una fase més antiga del segle V aC i un altre de molt més antiga del segle VI aC. Així, en la fase del segle V aC un dels descobriments són els paviments dels carrers empedrats fets amb còdols segurament agafats del Foix", detalla López.
I en les més antigues del segle VI aC "s'han trobat també restes de fragments de copes jònies que venen de la costa de Turquia seguint la moda Grega", ha afegit l'arqueòleg.
Aposta pel valor i la riquesa històrica del jaciment
Rosa Fonoll destaca l'atractiu cultural d'aquest jaciment per Cubelles.
En aquest sentit, s'ha mostrat contenta de les noves troballes considerant el jaciment com un valor afegit al patrimoni local de la vila.
Recupera a la carta el reportatge sobre les noves troballes al jaciment de la Mota.