26 d'octubre de 2023
L’Ajuntament creu que el granulat de cautxú vessat a la platja de la Mota prové del camp de futbol municipal. També ha anunciat que ja s’estan estudiant les mesures per evitar que hi hagi més fugues d’aquest material cap a les canalitzacions d’aigua.
L’Ajuntament creu que la investigació oberta sobre el granulat de cautxú vessat a la platja de la Mota conclourà que prové del camp de futbol municipal. Al mateix temps, el regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, ha anunciat que ja s’estan estudiant les mesures per evitar que hi hagi més fugues d’aquest material cap a les canalitzacions d’aigua.
Per la seva banda, fonts de l’ACA, l’organisme que investiga els abocaments, ja han confirmat a l’ACN que el material prové del camp de futbol municipal.
Amb tot, el regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, ha reconegut que la investigació dedueix que l’origen dels vessaments és la gespa artificial del camp de futbol.
El regidor Noheda també ha informat que a principis d’octubre es van fer unes obres de desembossament de les canonades d’aquella zona de la Mota i que, poc després, les pluges han acabat arrossegant aquest material, que s’hauria acumulat prèviament.
El 16 d’octubre es va detectar un vessament de gran quantitat de granulat escampat per la platja. Segons ha pogut saber Ràdio Cubelles, el consistori va ordenar el mateix dia retirar tot el material abocat al costat del búnquer amb operaris i una excavadora de l’empresa PREXTA.
Uns dies abans, entre el 18 i el 20 de setembre, ja havien aparegut unes taques en el mateix lloc de la platja i diversos veïns ja havien detectat en altres ocasions la presència de granulats del mateix tipus i fragments de gespa artificial, en menor quantitat.
Segons publica l’ACN, l’ACA ha reclamat formalment a l’Ajuntament de Cubelles que aturi l’arribada del granulat de cautxú a la platja. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, ha assegurat que estan estudiant quin tipus de filtres i en quins llocs es poden instal·lar per evitar que el cautxú vagi a parar al riu o al mar.
D’altra banda, la UE, tal com ja va fer amb la purpurina i altres microplàstics, ha donat 8 anys perquè es deixin d'utilitzar i es retirin aquest tipus de materials vinculats a les gespes artificials.
Un estudi de la Universitat de Barcelona publicat recentment ha conclòs que la gespa artificial és un dels orígens dels microplàstics més contaminants i perillosos per a la salut.
A les xarxes socials el dia 16 d'octubre també es van fer públiques unes imatges que correspondrien al vessament.
#cubelles, Ingente vertido al mar de microgranulado de caucho. Pese a estar denunciado ante distintos departaments de #gencat el vertido continúa. las canalizaciones de aguas pluviales de #ajcubelles siguen vertiendo con absoluta impunidad, contaminado las aguas marinas.… pic.twitter.com/XbDMZ6BsJ0
— Framaurus (@Framaurus) October 16, 2023