25 de gener de 2024
L'Ajuntament es compromet a estudiar sistemes de retenció que evitin que el material es filtri a les canalitzacions i també demanarà alternatives per substituir el cautxú per un material biodegradable.
L’Ajuntament i AGBAR revisaran el clavegueram per esbrinar per on entra el cautxú granulat que acaba sortint a la platja de la Mota. La hipòtesi principal és que el material provindria del camp de futbol municipal i s’hauria anat acumulant durant mesos o anys fins a causar un embús al clavegueram que es va destapar de cop amb les pluges de l’octubre.
Ara, amb l’últim episodi de pluja de la setmana passada, la quantitat que ha arribat a la platja ha sigut menor, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, i ja estan investigant per on ha entrat aquest material al clavegueram.
D’altra banda, el regidor Àlex Noheda també ha comentat que juntament amb la regidoria d’Esports, estudiaran si hi ha opcions per substituir el cautxú granulat per un altre material que sigui biodegradable, com el suro, i demanaran ajuda a les administracions superiors, ja que creuen que és un problema general de tot el territori.
En aquest sentit, a Sant Pere de Ribes han canviat la gespa aquest passat 2023 i ja ho han fet amb un model sense cautxú que els ha costat uns 400.000 euros. El president del Club Esportiu Ribes, Tino Herrero, ho explica en una entrevista de la web GolCat.
En el cas de Cubelles, l’Ajuntament va invertir uns 270.000 euros en renovar la gespa artificial del camp Josep Pons i Ventura l’estiu del 2022. Aleshores es va anunciar com de “4a generació, triada especialment per les condicions meteorològiques de la zona i per aconseguir un equilibri de durabilitat i confort”. A més, l’empresa guanyadora Fieldturf Poligras va explicar que la gespa, el cautxú i la sorra antigues es reutilitzarien per evitar convertir-les en un residu i afavorir el medi ambient.
Paral·lelament, el regidor de Medi Ambient, Àlex Noheda, ha admès que la visió de la gespa artificial, molt popular per l’estalvi d’aigua i manteniment que suposa, ha anat canviant amb els anys perquè ara s’ha demostrat que es generen grans quantitats de trossets de plàstic que acaben al mar i als rius.
Per tot plegat, Àlex Noheda, regidor de Medi Ambient, confia que des dels governs superiors es prendran mesures per poder revertir aquestes situacions que es produeixen a Cubelles i en molts altres pobles i ciutats, tant de Catalunya com d’arreu del món.