9 d'octubre de 2024
Aquest 2024, el GEPEC ha detectat 6 pollets que han arribat a volanders, una xifra que no s’assolia des de la pandèmia, quan hi va haver menys gent a les platges.
La supervivència del corriol camanegre a Cubelles arriba al nivell de la pandèmia. Aquest 2024, el GEPEC ha detectat 6 pollets que han arribat a volanders, una xifra que no s’assolia des de la pandèmia, quan hi va haver menys gent a les platges.
Dins l’espai Compartim la platja amb la Natura de Ràdio Cubelles, Xavier Pedro, tècnic del GEPEC, ha comparat la situació del corriol l’any 2020 amb les dades recollides aquest 2024.
Les xifres de nius o postes es mantenen similars, segons ha apuntat Xavier Pedro, però almenys aquest any s’ha incrementat la supervivència.
Tanmateix, des del GEPEC fa una crida a respectar les zones delimitades en pal i corda i les gàbies que col·loquen per protegir els nius, ja que aquest any s’han trobat una de les proteccions vandalitzades expressament.
D’altra banda, el GEPEC també alerta de la situació general del corriol a Catalunya on ara es considera una espècie vulnerable, tot i que podria passar a tractar-se en perill d’extinció, tal com ha explicat Xavier Pedro.
En aquest sentit, el GEPEC ha informat que en l’últim cens de corriol camanegre que ha fet el personal tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, s’ha constatat que el nombre de parelles reproductores ha disminuït un 85% respecte a les últimes dades que es tenien. Enguany només s’han comptabilitzat entre 189 i 288 parelles de les 1500 que hi havia fa 17 anys.
L’any 2002, s’estimava que hi havia entre 1.650 i 1.850 parelles reproductores de corriol camanegre a Catalunya i aquest 2024, el nombre de parelles s’ha reduït aproximadament un 80%, entre 325 i 424. Aquestes dades, segons el GEPEC, subratllen la necessitat urgent de reclassificar a l’espècie com “En perill d’extinció”.