Trobades al jaciment portuari de la Mota de Sant Pere les primeres llavors arqueològiques de raïm del segle IV ac

3 de setembre de 2021


Gràcies al recent estudi realitzat aquest mes d'agost per la cooperativa Arqueovitis es pot constatar, entre d'altres coses, que els habitants al jaciment posaven en pràctica l'arbicultura i la viticultura

Entrevista a Dani López d'Arqueovitis

 

En una entrevista a Ràdio Cubelles, la cooperativa Arqueovitis parla de la troballa de les primeres llavors arqueològiques de raïm (vitisvinifera) del segle IV aC trobades al jaciment portuari de la Mota de Sant Pere de Cubelles i identificades sobre d'una estructura circular de l'edifici 1, que presenta connotacions de tipus ritual. Dani López, un dels directors de les diferents campanyes que s'estan realitzant al jaciment de la Mota de Sant Pere ha aprofitat el marc de la Festa de la Verema per donar a conèixer els resultats de l'estudi realitzat aquest estiu, en base a aquestes llavors de raïm carbonitzades i trobades en la darrera actuació al jaciment al mes d'abril quan es van executar els treballs de consolidació d'aquest edifici 1. De fet, pel que fa a les seves característiques, "es tracta d'un edifici singular amb tres àmbits del segle IV abans de la nostra era". Els seus indicis indiquen que "tenia unes funcions de culte per a la comunitat on es feien rituals ja que s'ha trobat un altar amb diferents enterraments de sacrificis d'animals i també d'un nadó".

Gràcies als recents estudis realitzats aquest mes d'agost per la cooperativa Arqueovitis, es constata que els habitants al jaciment posaven en pràctica l'arbicultura i la viticultura. Així mateix ho ha explicat l'arqueòleg, Dani López, durant la conversa mantinguda a l'emissora municipal.

Altres elements trobats són anfores ibèriques o d'altres vingudes de l'illa d'Eivissa i s'han pogut documentar copes de vi. En aquest sentit, Dani López espera que en un futur es puguin fer reconstruccions de les troballes i inclús estudiar la possibilitat de programar jornades de tasts de vins en aquest indret recreant l'època.

A banda d'això, durant les darreres tres campanyes realitzades (2018-2019, 2019-2020 i 2020-2021) s’han localitzat diverses restes òssies d’animals domèstics com els porcs, les ovelles o les cabres i també d’un nadó, així com una barreja de restes ceràmiques, entre d'altres coses.

 

El desig de la cooperativa Arqueovitis és seguir excavant en el mateix entorn en el qual es va descobrir aquest poblat iber per recopilar més informació sobre l'existència d’un port púnic a la vila. Així com acotar quina era la dimensió real d’aquesta ciutat portuària que podria haver estat la porta d’entrada del vi cap al Penedès. 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles