10 d'octubre de 2017
Es farà un augment de potència a l’estació de bombament més propera al riu perquè no s’hi aboqui tanta aigua residual
L’Ajuntament avança en el projecte per a la reducció de sobreeiximents de les estacions de bombament. L’estudi s’està consensuant amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el departament de Medi Natural de la Generalitat. L’objectiu final del projecte és minimitzar l’abocament d’aigües fecals al Riu Foix. Paral·lelament l’Ajuntament espera rebre una resposta positiva de l’estudi ambiental que s’ha fet de l’impacte Mediambiental i que s’ha enviat a la Generalitat de Catalunya. L’Espai Natural del Delta del riu Foix té el reconeixement de Xarxa Natura 2000, forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i és espai protegit com a zona humida de Catalunya.
L’empresa adjudicatària del projecte és Domingo Montserrat Pitarch, la mateixa que es va encarregar del projecte inicial, l’any 2009. L’Ajuntament de Cubelles ha aprovat la contractació de les tasques de revisió i modificació del projecte de reducció de sobreeiximents de les estacions de bombament principal i de la platja del sistema Cunit-Cubelles. Alhora, el contracte estableix que el servei es realitzarà per un import de 38.724,14 euros. La revisió del redactat tècnic s’haurà de consensuar amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el departament de Medi Natural de la Generalitat. Després d’entregar la documentació pertinent i necessària a Medi Natural, aquest organisme haurà de revisar i procurar, si escau, l’informe positiu que permeti tirar el projecte endavant. Josep Maria Huguém, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cubelles, en declaracions a Ràdio Cubelles, ha explicat en quin moment es troba tot plegat.
Les actuacions finals hauran de servir per augmentar la capacitat de bombament i impulsió de l’aigua cap a la depuradora, que passarà de 166 litres per segon a, aproximadament, 244 litres per segon. Aquests canvis en el sistema de bombament estan enfocats en minimitzar l’abocament d’aigües fecals que el riu Foix pateix des de fa anys. El consistori cubellenc preveu treure la licitació de l’obra a concurs públic durant el primer trimestre del 2018, per executar-la a mitjans del mateix any. El regidor de Medi Ambient ha explicat quina és la problemàtica actual.
Paral·lelament l’Ajuntament treballa amb Sorea amb la redacció d’un projecte per fer un dipòsit de retenció d’aigües al carrer Millera. Una actuació que ajudarà a solucionar la problemàtica.
També, l'Ajuntament segueix treballant en més vies de cofinançament de les obres. De moment, el consistori compta amb el compromís de l’Aca (Agència Catalana de l'Aigua) que s’ha compromès ha finançar el 25% dels costos. L’Ajuntament també s'ha reunit amb el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per demanar la seva col·laboració en el cofinançament d'aquesta obra, però a data d’avui encara no han rebut cap resposta a la petició realitzada, ha dit el regidor. A més, el govern municipal té previst reunir-se en els propers dies amb la Diputació per intentar aconseguir el seu cofinançament.
A tot això, l’Ajuntament de Cubelles s’ha reunit amb l’Ajuntament de Vilanova amb qui signaran properament un conveni, ha apuntat Hugué. Amb la signatura del conveni, el consistori vilanoví es compromet a realitzar, de cara a l'any que ve, unes obres a Santa Maria. Els treballs consistiran en realitzar una sèrie d’eixos de derivació de l’aigua pluvial provinent de Santa Maria perquè aquesta no vingui a parar a l’estació de bombament de Cubelles com passa ara.