23 d'abril de 2009
Una comissió amb participació de polítics, tècnics municipals i representants de l’equip redactor i de l’empresa que elabora el procés seran els encarregats de gestionar-lo
El projecte de revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) comptarà amb un procés participatiu obert, tal i com es va aprovar en la Junta de Govern Local del passat 27 de gener i per unanimitat de tots els grups en el Ple municipal del passat 20 d’abril. L’empresa Grupo de Estudios y Alternativas 21 (Gea21) serà l’encarregada de l’elaboració del procés per un import de 19.952 €, pel qual es comptarà amb una subvenció de la Diputació de Barcelona de 6.302 €. L’empresa gea21, pionera en l’elaboració de processos participatius innovadors especialment en els camps de l’urbanisme i la planificació estratègica, ha presentat un projecte que pretén facilitar la participació de la ciutadania en el procés de revisió del Pla General.
L’objectiu de la regidoria de Participació Ciutadana és aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix aquest període per poder definir el model de municipi. Aquest model s’establirà segons els desitjos i necessitats de la ciutadania i del municipi mitjançant la implicació veïnal i dels agents socials, polítics i econòmics locals que propiciïn un model urbà coherent. Per assolir aquesta implicació es dissenyarà un procés que permeti unes relacions fluïdes entre la ciutadania, el Consistori i l’equip encarregat del disseny tècnic que ha de permetre arribar al consens entre els interessos públics i privats i les demandes dels veïns i veïnes en l’elaboració del nou POUM. L’acord també preveu la creació de la Comissió per a la Participació Ciutadana del POUM que conformaran representants polítics, tècnics municipals i representants de l’equip redactor del pla i de l’empresa gea21.
Tres fases en nou mesos
El procés de participació es preveu que durarà uns nou mesos i es dividirà en tres fases. La primera servirà per definir consensuadament les directrius que han de regir el model de municipi que es vol desenvolupar. La segona, avaluarà els temes ens els que no hi hagi consens, i inclourà un treball amb l’equip redactor del POUM per incorporar-ne els resultats. La darrera fase correspondrà a la devolució dels resultats als participants en el procés participatiu, tot explicant com s’hauran integrat les qüestions treballades al projecte definitiu de POUM. Finalment, es realitzarà una presentació pública dels resultats.
Metodologia europea
La metodologia de treball que s’emprarà en el procés es basa en el mètode European Awareness Scenario Workshop, un instrument de participació avalat per la Comissió Europea que permet la reflexió conjunta d’un gran nombre de ciutadans que sigui representatiu de la varietat del teixit social de Cubelles, incorporant els agents més rellevants. El mètode permet analitzar els problemes i les oportunitats que es deriven del plantejament inicial de redactar un nou POUM per al municipi. Permet reflexionar sobre els dèficits actuals i com millorar-los tenint en compte tots els sectors socials, especialment els propis veïns i veïnes, eix fonamental del debat.