14 d'octubre de 2022
Robert Monzonis ha format part d’una missió aquesta tardor amb l’ONG que rescata persones en perill al Mediterrani
Un cubellenc ha col·laborat en el rescat d’unes 400 persones a bord de l’Open Arms. Robert Monzonis ha format part d’una missió aquesta tardor amb l’ONG que rescata persones en perill al Mediterrani. En pocs dies en aigües internacionals, l’equip va fer cinc rescats diferents, un dels quals de nit i amb gairebé 300 persones.
Monzonis ha explicat en una entrevista a Ràdio Cubelles que arran de la guerra d’Ucraïna va començar a col·laborar amb Open Arms.
Després va allargar el voluntariat amb les tasques de condicionament del vaixell Open Arms Uno al port de Barcelona. A partir d’aquesta experiència va tenir l’oportunitat d’unir-se a una de les missions marítimes, la segona amb l’embarcació condicionada. Robert Monzonis comenta quins perfils eren necessaris per participar-hi.
Les missions tenen una durada màxima d’un mes i mig al mar, que en el cas de Monzonis es va escurçar perquè de seguida van haver de fer-se càrrec de diversos rescats.
El pas següent un cop van completar els rescats va ser demanar un port segur a Itàlia, que Robert Monzonis ha explicat que és un tràmit que acostuma a allargar-se bastant i que en aquesta ocasió es va accelerar en només dos dies. A partir d’aquí una de les seves funcions va ser ajudar en la gestió dels grups per evitar conflictes o malentesos.
El desembarcament es va fer al port de Messina, a Sicília, i es va allargar dos dies perquè la Creu Roja italiana pogués atendre els casos amb prou temps per després derivar a tothom als serveis que necessitessin.
Des de Sicília, el vaixell i bona part de la tripulació, entre els quals el cubellenc Robert Monzonis, van tornar navegant fins al port de Barcelona.
Ara l’Open Arms Uno s’està condicionant per poder oferir més dignitat als rescats que hi pugui haver en les properes missions d’hivern, amb temperatures més baixes i menys hores de llum.