10 de febrer de 2023
Periodistes de la comarca debatran al voltant de la importància dels mitjans de comunicació en el marc de les eleccions municipals
Ràdio Cubelles oferirà aquest dilluns 13 de febrer a partir de les 11:00 h. un debat dedicat al Dia Mundial de la Ràdio. El tema serà 'La importància dels mitjans de comunicació en el marc de les eleccions municipals. Durant el programa periodistes de la comarca del Garraf intercanviaran experiències i idees al voltant del món de la ràdio i del periodisme. Entre d'altres qüestions es posarà sobre la taula: Com estan els mitjans de comunicació a la comarca? I quina és la situació de la Ràdio en el Dia Mundial d'aquest mitjà. Al programa, que serà conduït per la directora de Ràdio Cubelles Àngels Fuster, hi prendran part: Jordi Lleó Periodista freelance, fotògraf, creador de continguts i comunicador; Joan Ignasi Gómez Periodista i costumista i nou gerent de Canal Blau i Ana Ballesteros, periodista de la FURA.
Dia Mundial de la Ràdio
Proclamat el 2011 pels Estats Membres de la UNESCO i adoptat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 2012 com a Dia Internacional, el 13 de febrer es va convertir en el Dia Mundial de la Ràdio (DMR). La ràdio és un mitjà poderós per celebrar la humanitat en tota la diversitat i constitueix una plataforma per al discurs democràtic. En el pla mundial, la ràdio continua sent el mitjà de més consum. Aquesta capacitat única d'arribar a l'audiència més àmplia significa que la ràdio pot donar forma a l'experiència de diversitat d'una societat, erigir-se com un escenari perquè totes les veus s'expressin, estiguin representades i siguin escoltades. Les emissores de ràdio han de servir comunitats diverses, oferint una àmplia varietat de programes, punts de vista i continguts, i reflectir la diversitat d'audiències a les seves organitzacions i operacions. La ràdio continua sent un dels mitjans de comunicació més fiables i utilitzats al món, segons diferents informes internacionals.
Dia Mundial de la Ràdio 2023
El tema de la 12a edició del Dia Mundial de la Ràdio, que se celebrarà el 13 de febrer de 2023, és "Ràdio i Pau".
La guerra, com a antònim de la pau, significa un conflicte armat entre països o grups dins d'un país, però també es pot traduir en un conflicte de narratives mediàtiques. La narrativa pot augmentar les tensions o mantenir les condicions per a la pau en un context determinat: per exemple, pesar sobre el desenvolupament accidentat o tranquil de les eleccions, el rebuig o la integració dels retornats, l'augment o l'atenuació del fervor nacionalista, etc. En informar el públic en general, les emissores de ràdio modelen l'opinió pública i emmarquen una narrativa que pot influir en les situacions nacionals i internacionals i en els processos de presa de decisions.
La ràdio pot alimentar els conflictes, però en realitat la ràdio professional modera els conflictes i/o les tensions, impedint-ne l'escalada o propiciant converses de reconciliació i reconstrucció. En contextos de tensions llunyanes o immediates, els programes pertinents i els informatius independents asseuen les bases d'una democràcia sostenible i una bona governança, en reunir proves sobre el que està passant, informar els ciutadans al respecte en termes imparcials i basats en fets, explicar què està en joc i mediar en el diàleg entre els diferents grups de la societat.