4 d'octubre de 2024
A banda, l'entitat local participarà el dimecres 9 d'octubre del debat 'El gat domèstic, una espècie invasora. Gestió dels gats assilvestrats i erradicació dels problemes ecològics que causen' dins de les II Jornades de biodiversitat Urbana.
Arba Litoral Cubelles organitza unes Jornades Belloteres el 13 d'octubre
El diumenge 13 d'octubre arrenca la 1a Jornada Bellotera de 2024 amb l'objectiu d'ajudar a recuperar a l'habitat de la roureda litoral al riu Foix. Coincidint amb la tardor, per primer cop des del 2020, la Roureda Centenària de Les Bassetes produïrà una collita relativament bona del fruit del roure (i l'alzina): la gla. Durant una entrevista a Ràdio Cubelles, Oriol Millán ha explicat que "aquest és un aliment molt important per la fauna i atrau senglars que les devoren, corcs que hi posen ous... i és que animals enmagatzemadors com ara els rosegadors i, molt especialment el gaig, tenen un rol important en la dispersió de glans i conseqüent regeneració de boscos de roure o alzina". Des d'Arba es treballa en tècniques que tenen l'objectiu d'evitar l'extinció del roure al Foix.
Pel que fa al sistema que emplea l'entitat local, "a partir del darrer nucli reproductor de Quercus cerrioides existent al Baix Foix a la Roureda Centenària de Les Bassetes propaguem llavors com ho faria un gaig i com passa quan aquest ocell oblida on les ha enterrat, generem noves poblacions allà on trobem condicions òptimes", ha explicat Oriol Millán.
Oriol Millán d'Arba litoral participarà a les II Jornades de biodiversitat Urbana que tenen lloc del 9 al 27 d'octubre
A banda, l'entitat local participarà el dimecres 9 d'octubre del debat 'El gat domèstic, una espècie invasora. Gestió dels gats assilvestrats i erradicació dels problemes ecològics que causen' dins de les II Jornades de biodiversitat Urbana. Del 9 al 27 d'octubre, entre d'altres, es tractaran temes diversos: Àligues calçades urbanes a càrrec de Nacho García, coordinador del projecte Pennatus; Resultats del projecte de reintroducció del falcó pelegrí al Port de Tarragona amb Ferran Aguilar, coordinador del projecte; La tortuga babaua. Un nou visitant de les platges urbanes. Resum del treball de coordinació del voluntariat i custòdia dels nius Txiqui López, coordinador del projecte; Colònies nidificants de ballester a Tarragona i la seva migració amb Raül Aymí, Institut Català d’Ornitologia, Oficina Tècnica;De jardins de papallones a patis i balcons
per la biodiversitat. Experiències d’acció i socialització amb Antonio de la Torre, URV; Presentació del Pla d’acció per la biodiversitat de Tarragona, amb Xavier Llopart de l'Ajuntament de Tarragona i Eduardo Soler de Limonium; Ratpenats urbans amb Carles Flaquer del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Cubelles representada per l'entitat local Arba Litoral al Cicle de tertúlies: Efectes de la sequera sobre biodiversitat
Arba Litoral ha participat del Cicle de tertúlies: Efectes de la sequera sobre la biodiversitat agrària i forestal. Oriol Millán s'ha mostrat content que "ARBA hagi estat escollida entre 200 entitats de la XCN que restauren hàbitats, per davant de gent que són un referent per la mateixa entitat com ara La Sínia que porten 25 anys dedicats a la recuperació del bosc de ribera, al riu Gaià". Pel que fa la temàtica del Cicle, ha assenyalat que "els efectes de la sequera sobre la biodiversitat és un tema vital que ha comportat l'adaptació de conreus i de boscos a la nova situació climàtica".
Durant la sessió han pres part diversos grups de científics i agrònoms. "Hem representat Cubelles i el Garraf com una de les regions més afectades i més ben adaptades a la sequera de tot Catalunya. De fet, hem representat també el litoral central i sud mentre d'altres han parlat de Pirineus, Girona i Lleida". Durant la ponència hi ha hagut les intervencions de dos dels ecòlegs més avançats de Catalunya que han parlat sobre gestió forestal, en representació de CREAF, ha afegit Oriol Millán.