6 de febrer de 2024
La Generalitat rebrà un crèdit mitjançant el Ministeri de Transició Ecològica provinent del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per construir la dessaladora de Cubelles i ampliar la de Blanes. La inversió s'anirà retornant amb els ingressos que generi el consum d'aigua.
Aquest dilluns, el Ministeri de Transició Ecològica i la conselleria d'Acció Climàtica han confirmat que la dessaladora del Foix es finançarà amb fons europeus. La Generalitat rebrà un crèdit mitjançant el ministeri provinent del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la UE. En el cas de la dessaladora prevista entre Cubelles i Cunit, la inversió serà de 180 milions d’euros i anirà a càrrec de l’empresa pública Acuamed amb el seguiment d’ATL, qui coordinarà i controlarà les obres. L’objectiu és que la construcció als antics dipòsits de la tèrmica comenci la primera meitat del 2026 i que la instal·lació es posi en marxa el 2029 amb una capacitat de producció de 20 hm3 anuals. La previsió de la Generalitat és recuperar els diners amb els ingressos que generi el consum d'aigua.
La ministra espanyola Teresa Ribera ha anunciat l'acord pel finançament de les dessaladores catalanes aquest dilluns després de la reunió amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.
A banda del finançament de les dessaladores catalanes, durant la reunió, la ministra Ribera ha informat el conseller Mascort sobre la disponibilitat d’aigua procedent de la dessalinitzadora de Sagunt (València) en cas que s’hagi d’activar el transport en vaixell per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta infraestructura valenciana, que pot produir anualment 8 hm3, està operant al 10% de la seva capacitat, atès que el seu únic usuari, l'empresa Oxigen de Sagunt, requereix aquest volum.
Es tracta d’una mesura excepcional i no estructural que s’activaria en cas d’estricta necessitat per assegurar el funcionament d’infraestructures crítiques de l’àrea metropolitana de Barcelona si la situació de sequera continua sense canvis significatius. Ara mateix, a banda d’assegurar la disponibilitat d’aigua a través de la dessaladora de Sagunt, el Govern treballa en l’adequació de les infraestructures del Port de Barcelona, i en la localització dels vaixells per al transport d’aquesta aigua.