9 de maig de 2024
Serà a les 19:00h. a la sala d’Exposicions del Centre Social a càrrec de Núria Raspall Rovirosa
La programació de la 50a Setmana Cultural de Cubelles seguirà aquest divendres 10 de maig, a les 19.00 h., a la sala d’Exposicions del Centre Social amb una xerrada titulada El vincle dels Rovirosa amb el tràfic d’esclaus que anirà a càrrec de Núria Raspall Rovirosa.
Durant la seva xerrada, Núria Raspall Rovirosa parlarà com entre 1844 i 1856 Francesc Rovirosa Urgellès tenia factories a Cap López ―actualment Gabon― i el primer factor va ser el seu germà Ramon, com també n’era el 1860 de les dues que tenien al Congo, tot i que Francesc ja estava implicat en el tràfic d’esclaus des de 1831, havia participat econòmicament en diferents expedicions, tenia la propietat de vaixells negrers i una fortalesa a la desembocadura Del riu Congo. Eren fills de Francesc Rovirosa Olivella, nascut el 28 de gener de 1778 a Rocacrespa, el qual era fill de Ramon Rovirosa Jorba, l’hereu, i de la segona muller Rosa Olivella. El pare d’aquests nois, Francesc, es va casar amb Peronella Urgellès Martí, nascuda al Ferrol, d’una família de naviliers, tot i que en un principi vivien a Vilanova, posteriorment es van establir a Cuba a principis del segle XIX.
Núria Rovirosa ha fet un estudi genealògic i antropològic d’alguns matrimonis entre Rovirosa de Cubelles i Rocacrespa tant dins del nucli familiar dels propis Rovirosa com de determinats cognoms de les mullers, que evidencia la consanguinitat entre aquestes famílies de manera repetida al llarg dels segles XVI al XX, i que parteix del segle XVI a Calafell.
En una entrevista a Ràdio Cubelles, Núria Raspall ha explicat el per què d'aquesta xerrada que aproparà el vincle dels Rovirosa amb el tràfic d’esclaus.
L'entrevista sencera es pot recupera a la carta del web (radiocubelles.cat).
Núria Raspall i Rovirosa va néixer a la ciutat de Barcelona. La seva preparació i activitat professional ha estat enfocada a l’àmbit de l’empresa privada amb relacions a l’exterior, fet que no tenia res a veure ni amb la genealogia ni amb la història.
La mort de la seva mare, Dolors Rovirosa Riba, va ser el detonant que la va dur a reivindicar l’existència i l’estimació de l’àvia materna, Remei Riba Nogués, que va perdre la vida als trenta-quatre anys a conseqüència d’una tuberculosi pulmonar l’any 1919, agreujat per l’anonimat que va representar ser enterrada a la fossa comuna del cementiri de Sant Andreu. Aquesta circumstància la va portar a buscar la documentació d’aquells fets, que va acabar submergint-la en el món de la genealogia, de la història familiar i dels diferents llocs on van viure.
Dels cognoms que ha resseguit el dels Rovirosa és el que l’ha dut més lluny a través de la documentació que els avantpassats van anar deixant durant el seu pas per Vilafranca, Olèrdola, Rocacrespa, fins arribar al Calafell de 1414 quan Arnau Rovirosa era el Batlle.
Però no en va tenir prou de poder comprovar que tots els Rovirosa que ha localitzat de manera documental i aquells que ha anat coneixent emparenten, sinó que es va fer la prova d’ADN per poder saber d’on veníem i quines terres havíem trepitjat. El resultat final ens situa a l’Àfrica central fa 22.800 anys.
Núria Rovirosa ha publicat quatre llibres:
Segueix la programació de la 50a Setmana Cultural
Diumenge 19 de maig, a les 18.00 h., a l’església de Santa Maria, 19è Festival de Cant Coral Vila de Cubelles amb la participació de la Coral la Igualtat de Gavà, la Coral Sol Ixent 1904 del Pla del Penedès, la Coral Escola de Música Aribau 143 de Barcelona, i les corals Cor L’Espiga i Espig@ XXI. Organitza: Cor L’Espiga de Cubelles.
El divendres, 24 de maig, a les 17.30 h., a l’Espai Jove, tindrà lloc un Taller d’Art Mural, després d'un canvi de data per una qüestió organitzativa. L'activitat anirà a càrrec de Crea Cubelles i l’Espai Jove i anirà dirigida a adolescents a partir de 1r d’ESO. Els dies 10 i 17 de maig, de les 17.30 a les 18.30 h., a l’Espai Jove hi hauran treballs previs per dissenyar el mural. Cal inscripció prèvia a l’Espai Jove. Places limitades.